HABERLER>SAĞLIK
30 Kasım 2018 Cuma - 13:26

Acı dolu hayatını resimle renklendirdi

Türkiye, bebekken, Kızılay'dan verilen kandan HIV bulaşan Y.O.'yu minik bedeniyle okul sırasında yapayalnız kaldığı fotoğraflarıyla tanıdı. Şimdi 22 yaşında olan Y.O., '1 Aralık Dünya AIDS Günü' öncesi geçirdiği acı dolu ve yapayalnız yılları anlattı. En küçük sırrını, aşkını, sevgisini paylaşacağı arkadaşı olmadığını belirten Y.O., acı hayatını ancak büyük zevkle yaptığı resimlerle renklendirebildi. Tek hayalinin yurt dışında yaşamak olduğunu kaydeden Y.O., "İnsanlar hep benden uzak durdu. Beni dışladılar. Arkadaşlığı, dostluğu, paylaşımda bulunmayı hatta sevgiyi hiç yaşamadım" dedi.

Acı dolu hayatını resimle renklendirdi

İzmirli Y.O.'ya, 22 yıl önce, erken doğum sonrası Kızılay'dan verilen kandan, AIDS'e neden olan ve bağışıklık sistemine zarar veren virüs olarak bilinen HIV bulaştı. Bebekken yapılan tedavi sırasında HIV kaptığının ortaya çıkmasından sonra anne- babası, Y.O. için hukuk mücadelesi başlattı. Türkiye'deki mahkemeler ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Y.O.'nun yaşadıkları sonrasında haklı bulduğu aileye manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

TÜRKİYE OKUL SIRASINDAKİ YALNIZLIĞIYLA TANIDI
Hukuk mücadelesinde kazanımlar elde edilse de Y.O., büyüdükçe kendisini kabus dolu hayatın içinde buldu. Türkiye onu, minik bedeniyle okul sırasındaki yapayalnız fotoğrafıyla tanıdı. Y.O., hem okuldaki sırasında hem de okul dışında yalnız kaldı. O dönem yayımlanan haberlerden sonra kamuoyunun desteğini almasına rağmen Y.O., ilkokuldan itibaren başlayan eğitim hayatı boyunca hep bu yalnızlığı yaşadı. En küçük sırrını, aşkını, sevgisini paylaşacağı arkadaşı olmayan Y.O., hep tek başına bırakıldı. Y.O. da acı hayatını ancak büyük zevkle yaptığı resimlerle renklendirebildi. Bunun yanında yüzlerce kitap okuyan Y.O., yabancı dil öğrendi. Yaşı ilerledikçe çok istediği aşkı yine bu durumunun yüzüne vurulmasından ve kendisinden kaçılmasından yaşayamayan Y.O., erkeklerden de şiddet gördü. Y.O.'nun erkek arkadaşları onu döverken bile ellerine eldiven taktı.

HUKUK MÜCADELESİ BİTMEDİ
Manevi tazminat davalarını kazanan Y.O., 22 yaşında olmasına rağmen herhangi bir işte çalışamadı. Yaşadığı ağır psikolojik baskı ve travmalar da Y.O.'da iz bıraktı. Hayatı boyunca yaşayacağı kayıplar nedeniyle avukatı Mehmet Emin Keleş aracılığıyla maddi tazminat davası da açan Y.O., bu davanın bilirkişi aşamasında olduğunu söyledi. 

DÜNYA AIDS GÜNÜ ÖNCESİ ACI HAYATINI ANLATTI
Y.O., '1 Aralık Dünya AIDS Günü' öncesi acı dolu hayatını anlattı. Türkiye'deki kişilere, kendisine yaşattıkları yüzünden kırgın ve kızgın olduğunu belirten Y.O., tek hayalinin yurt dışında yaşamak olduğunu kaydetti. "Türkiye'de hiç derdimi paylaşanım olmadı" diyen Y.O., şunları söyledi:

"Anaokulundan beri hep yalnız bırakıldım. Yanımda kimse olmadı. İnsanlar yaşadıklarımın, başıma gelenlerin suçlusu benmişim gibi davrandı. Hep benden uzak durdular. Beni dışladılar. Hiç arkadaşlığı, dostluğu, paylaşımda bulunmayı hatta sevgiyi yaşamadım. Çok istedim, okuldaki arkadaşlarımın yanına çok gittim, kendimi anlatmak istedim; ama hiçbiri dinlemedi. Hep beni suçladı. Hatta bırakın yanımda olmayı şiddet uyguladılar. Bunu da ellerine eldiven takıp yaptılar. Ama sosyal medyadan tanıştığım dünyanın öbür ucundaki insanlar, çocukluğumdan beri benden esirgenen yakınlığı gösterdi. Bunun için de yabancı dil öğrendim. Yurt dışına gidip orada hayalini kurduğum hayatı yaşamak istiyorum."

Zevk aldığı anların resim yaptığı ve kitap okuduğu zamanlar olduğunu dile getiren Y.O., "Ben dışlandıktan sonra resim yaptım. Oradaki resimlerde yaşadıklarımı çizdim. Kendimi kitaplarıma verdim. Her tür kitabı okudum. Bu anlarda kendimi çok mutlu hissettim. İleride de güzel sanatlara devam etmek istiyorum. Gencim, aşkı da yaşamak istiyorum. Bunun da yurt dışında gerçekten bana değer veren birisiyle olmasını istiyorum" diye konuştu. 

HUKUK MÜCEDELESİ SÜRECEK
Y.O.'nun 22 yıllık hayatındaki hukuk mücadelesinde yanında olan avukat Mehmet Emin Keleş ise "Y.O.'nun tüm bunları yaşamasına neden olanların cezalandırılması için mücadele verdik. Yerel mahkemelerde, Yargıtay'da hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum ettirdik. Şimdi mücadelemiz maddi tazminat için. Çünkü Y.O. yaşadığı ağır psikolojik baskılardan dolayı gelişimini tam sağlayamadı. Bunu da tespit ettirdik, sonrasında da yeni davamızı açtık" dedi. (DHA)

 
Fethiye'de baz istasyonuna gözyaşlı tepki!
 
İzmir'de kuyumcu soygunu! Kazmalarla girdiler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak Belediyesi'nden ücretsiz AIDS testi
Konak Belediyesi’nin açtığı Gönüllü Danışmanlık ve Anonim HIV (AİDS) Test ...
Hanzade ÜNUZ sordu, Prof. Dr. İsa DURMAZ yanıtladı: Ben kalp tamircisiyim
Hanzade ÜNUZ sordu, Prof. Dr. İsa DURMAZ yanıtladı: Ben kalp tamircisiyim
İzmir'de işçiler Öykü için seferber oldu
İzmir'de lösemi tanısı konulan ve ilik nakli olmayı bekleyen 3.5 yaşındaki ...
 
İzmir'de şaşkına çeviren ameliyat!
İzmir'de karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Zafer Dinçer'in safra ...
İzmir Barosu'ndan Öykü için bağış kampanyası
İzmir'de avukatlar ve adliye çalışanları, lösemi teşhisi konulan ve ilik ...
2 bin lösemili çocuk için kan bağışı çağrısı
İzmir Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ...
 
Minik Öykü için Karşıyaka'da yaşam kuyruğu
İzmir'de lösemi tanısı konulan ve ilik nakli olmayı bekleyen 3,5 yaşındaki ...
Karşıyaka’da bağışıklık güçlendirici seminer
Bu kışı hasta olmadan geçirmek, alerjileriyle başa çıkmak, olumlu düşünmenin ...
Mehmet KARABEL yazdı... Mucizenin ‘Öykü’sünü yazalım hep birlikte!
Mehmet KARABEL yazdı... Mucizenin ‘Öykü’sünü yazalım hep birlikte!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva